מגן לעובד ולמעסיק - דיני עבודה ,זכויות עובדים ומעס - חידושים
דיני עבודה  |  עו"ד לדיני עבודה  |  עו"ד מומחה לדיני עבודה
מוקד פניות ארצי
03-9373525
מנהל האתר עו"ד גיא גונן  
 
 


צריכים עזרה?
אנחנו פה בשבילכם, ללא כל התחייבות!!
 
 
   לפניה מהירה ומענה ע"י עורך דין:  
   

 

 

 
 

חידושים

 
רגע אחרי שנפרדנו משנת 2015  באו נבדוק מהם השינויים שחלו בדיני העבודה
בשנה שעברה ריכזנו עבורכם את השינויים הבולטים
 
 
  העדפה מתקנת לאנשים עם מוגבלות בעבודה – כל הכבוד ! !
בחודש אוקטובר 2015 יישום צו ההרחבה להעסקת עובדים עם מוגבלויות שהוצא, החל וצובר תאוצה ובהתאם לכך שיעורי העסקת עובדים בעלי מוגבלות  במשרדי הממשלה, במגזר הציבורי ובחברות גדולות במשק עם 100 עובדים ומעלה, טיפס ל-3%.                       בנוסף, המעסיקים נדרשו למנות גם אחראים מטעמם לנושא בחברה ולעקוב על יישומו. מעסיק שלא עמד במכסה ובקריטריונים שנקבעו, יצטרך להוכיח שנקט במאמצים לקידום קליטת עובדים עם מוגבלויות בתחומו, למשל בפנייה לחברות המתמחות בהשמת עובדים כאלה.
 
בשעת מחלה אין חובה להודיע למעסיק על סיבת המחלה -
בשנה החולפת נכנס התיקון לתקנות דמי מחלה (נהלים לתשלום דמי מחלה), אשר קבע במפורש כי המעסיק איננו צריך לדעת מהי מחלתו של העובד. כך שאזכור אבחון המחלה ותיאורה הושמט מתעודת המחלה שניתנה לעובד, והעובד כעת ממציא את התעודה כמות שהיא למעסיק ללא השורה המתארת מהי סיבת המחלה. מסקנה שהמעסיק הוא לא רופא ולא הוכשר לכך, והעובדים לא צריכים לחשוש יותר מתגובת המעסיק בזמן ניצול ימי המחלה.
 
 חל איסור לנכות שכר עובד על הפסקה בת 10 דקות –  עובד שקם להתפנות  האם זה הפסקה?? אז מעכשיו זב ברור שלא!!
בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קבע כי הפסקות קצרות של 10 דקות נחשבות לזמן עבודה לכל דבר ועניין לשם החלפת כוח ואויר על פי חוק שעות בודה ומנוחה ואין לנכות משכר העובד בגינן. חשוב לציין כי זוהי הלכת בית הדין האזורי בבאר שבע, שעדיין אינה הלכה מחייבת.
 
דמי לידה גם לעובדות עצמאיות - בעקבות קמפיין מתוקשר בו השתתפה גם השחקנית ריקי בליך, הוגשה הצעת חוק (תיקון חוק הביטוח הלאומי) להעניק דמי לידה גם לעובדות עצמאיות, זו הצעה שקיבלה את תמיכת ועדת השרים לענייני חקיקה, אך טרם הגיעה לשלבי הצבעה בכנסת. לפי ההצעה, גובה דמי הלידה לעובדות עצמאיות יתבסס על ההכנסה הממוצעת של שנת ההריון כולה או השנה לפני ההריון, לפי הגבוה מבין השניים, ולא על סמך הממוצע החודשי בשנה שבה הייתה הלידה, כפי שנהוג כיום.
בקיצור תודה לגב' בליך עבור קמפיין  מוצלח.
 
  מסירת הודעה בכתב למועמד לעבודה – עובד/ת שלא עבר את תהליך המיון לעבודה יקבל הודעת דחייה זאת לפי התיקון לחוק שנכנס לתוקפו בשנת 2015 החולפת קובע שעל מעסיק פוטנציאלי חלה חובה למסור למועמד/ת לעבודה הודעת קבלה או אי קבלה לעבודה. כמו כן, על המעסיק מוטלת החובה כעת להודיע בכתב לכל מועמד/ת  שעברו בחינה או ראיון עבודה, על התקדמות הליך מיונם ואף הודעת דחייה בכתב במידת הצורך, כאשר התיקון לחוק קובע שעל ההודעה להמסר למועמד, אחת לחודשיים מהמועד הראשון שבו החל תהליך מיון העובד/ת.
 
 חובת ההודעה מצד המעסיק על קבלה או אי קבלה לעבודה -
הכוונה כי חובת ההודעה בכתב חלה על כל הליך גיוס ומיון לעבודה, הן כאשר המעסיק מבצע אותו בהעסקה ישירה והן אם המדובר במיקור חוץ או הסתייעות בגורם מיון והשמה חיצוני, להוציא לעניין זה מעסיקים בענף המסעדנות ומעסיקים המעסיקים פחות מ-25 עובדים. כאשר מופרת חובה זו, על פי חוק זה המועמד יכול להגיש תביעה לבית הדין לעבודה והפיצוי שיפסק, נתון לשיקול דעת שיפוטי ומכאן קצרה הדרך להשרשת הלכה חדשה בתחום.
 
 מימון חודשי חופשי לעיתים לא מספק ויש לשלם הוצאות נסיעה ריאליות -
בית הדין הארצי לעבודה קבע הלכה חדשה בתחום זה; כאשר מעסיק,  מעסיק עובדים בשבת ובחג כאשר אין תחבורה ציבורית פעילה, לדוגמא בשעות הלילה המאוחרות,            הוא חייב מעתה להשיב לעובדיו את הוצאות הנסיעה הריאליות שהוציאו מהבית לעבודה ובחזרה, ואין להסתפק עוד בתעריף הקבוע בצו ההרחבה בתחום הוצאות הנסיעה          הקובע תחשיב לפי תעריף חודשי חופשי או כרטיס מוזל אחר.
 
חל איסור לעובד מדינה להקליט את מנהלו -
זה לא סוד שהשתרשה פרקטיקה רווחת כאשר עובד מקליט את מנהלו אותו הוא רוצה לתבוע בהמשך מטעמיו. אולם, בית המשפט העליון קבע השנה הלכה חדשה ודרמאטית בעניין זה, כאשר קבע כי חל איסור לעובד מדינה להקליט את מנהלו. בית הדין לעבודה הרשיע את העובדת והחליט פיטוריה לאלתר ועל פסילתה מעבודה בשירות המדינה              עד לגיל הפרישה. בערעור נקבע כי "התנהגות כזאת שמקורה בחשדנות או בתככים, עלולה לזרוע חוסר אמון בין העובדים לבין עצמם וכי זו התנהגות שאינה הולמת את עובד המדינה".
 
 
התארגנות עובדים גם בהיי טק –  זה מותר זה נכון ומהיום זה  אפשרי !!
מהשלכותיו של "פסק דין פלאפון" השנה הייתה ניכרת מגמה נרחבת של התארגנויות עובדים, גם אל מקומות עבודה שהיו פחות נפוצים בעבר, קרי חברות היי-טק ופיננסים.
 
ניתנה 'שעת הנקה' גם לגברים – אנחנו בדרך לשם.....
 אמנם זוהי הצעת חוק שטרם עברה סופית אך עברה בקריאה טרומית בכנסת והינה חלק מרוח חדשה, המנשבת, המעודדת גברים לקחת חלק פעיל יותר בנושא ההורות. לפי הצעת החוק, גם אבות יוכלו לקחת שעת הנקה ולצאת מוקדם מהעבודה במשך 4 חודשים, לאחר חזרת ההורה מחופשת הלידה, מגיל 4 חודשים לחיי התינוק ועד שימלאו לו 8 חודשים.
 
 איסור על מעסיק להפלות את עובדיו בשל מקום מגוריהם
איסור נוסף שמתווסף לאיסורים שכבר קיימים  בחוק שוויון הזדמניות בעבודה קובע שמעסיק שיפלה הוא שיתנה את קבלת העובד/ת לעבודה
איזור המגורים עובר על חוק שוויון הזדמניות  בעבודה ומסתכן  בקנס של עד 150,000 ₪
כנראה שהפגיעה בכיס של המעסיק יצמצם את ההפליה ויקנה שוויון הזדמניות לכלל העובדים