מהן זכויות העובד המפוטר? מתי נדרשת התערבות משפטית כשזכויות העובד לא ממומשות? האם יש מקרים בהם הגבול בין צדק משפטי לטובת העובד לצדק משפטי לטובת המעסיק הוא דק מאד ומצריך פרשנות משפטית מדוקדקת, שרק עורכי דין ושופטים יכולים להכריע בה?
על פי דיני התעסוקה במדינת ישראל, זכויות העובד המפוטר נפרשות על פני שלושה סעיפים עיקריים:
- הזכות לערוך שימוע לעובד, על מנת שתינתן לו האופציה של פתחון פה, שם הוא יסביר מה ארע מהזווית שלו על מנת לנסות למנוע את הפיטורין.
- במידה והמעסיק החליט בכל זאת לפטרו, זכאי העובד למכתב פיטורים רשמי (ואתם תלמדו במאמר זה שזה ממש לא מובן מאליו).
- כמו כן, הוא יהיה זכאי, כמובן, למשיכת כספי הפיצויים, כולל תשלום משכורת 13 על כל שנת עבודה.
מהו מכתב פיטורים ומדוע הוא כל כך חשוב?
משום שבלי מכתב פיטורין לא ניתן לגשת, למשל, לביטוח הלאומי לחתום אבטלה, ובכלל, לא ניתן להכיר בך כמפוטר הנתמך על ידי לשכת התעסוקה והמוסדות הנלווים. לצערנו, נתקלנו בלא מעט מעסיקים מתנכלים שהגיעו לרמה כזו שהם בחרו לתקוע טריז לעובד ולהגיד לו שהוא "לא מפוטר אך שיישב בבית" ממש במילים אלו, מה שהוביל למצבשאותו עובד רשום במצבת התעסוקה של מדינת ישראל בביטוח הלאומי על אף שהוא משתכר 0 ₪ ו- 0 אגורות לחודש.
פיצויים ויתר זכויות העובד המפוטר
כמובן שאם המעסיק בחר להושיב עובד בבית בלי לפטרו אז אין הוא זכאי לא פיצויים ולא למשכורות 13. בדיוק לשם כך, יש לפנות לצוות עורכיהדין של "מגן לעובד" אשר יידעו להתנסח במכתבים יורידיים רשמיים מול המעסיק, ובמקרה הצורך,להחיל עליו הליך משפטי עד להשלמת כל זכויות העובד המפוטר.