מגן לעובד ולמעסיק - דיני עבודה ,זכויות עובדים ומעס - שאלות ותשובות בנושא דמי הבראה
דיני עבודה  |  עו"ד לדיני עבודה  |  עו"ד מומחה לדיני עבודה
מוקד פניות ארצי
03-9373525
מנהל האתר עו"ד גיא גונן  
 
 


צריכים עזרה?
אנחנו פה בשבילכם, ללא כל התחייבות!!
 
 
   לפניה מהירה ומענה ע"י עורך דין:  
   

 

 

 
 

שאלות ותשובות בנושא דמי הבראה

 
דמי הבראה

שאלה: מה זה דמי הבראה והאם זה קשור לוותק שלי בעבודה  ??
תשובה: בכפוף לחוק זכאי עובד לתשלום עבור דמי הבראה במידה והשלים לפחות שנה של העסקה באותו מקום. זכאות העובד לימי הבראה בתום שנת העסקה לא לוקחת את מניין הימים כגון חופשה בחל"ת (ימי חופש ללא תמורה)  או לחלופין היעדרות במידה וקיים נתק של התקופה, בנתק קיים גם ניתוק של יחסי עובד מעביד, מניין ימי הניתוק לא החשבת כוותק לצורך הזכאות להבראה מספר הימים להם זכאי העובד  לדמי ההבראה  לפי הוותק בעבודה:
§         וותק של שנה -                              5 ימים
§         וותק  מהשנה 2  ועד 3 -                 6 ימים
§         וותק מהשנה  4  ועד  10 -              7 ימים
§         וותק מהשנה 11  ועד השנה 15 -     8 ימים
§         וותק מהשנה 16 ועד השנה 19  -     9 ימים
§         וותק מהשנה 20  ואילך -                10 ימים
 
שאלה: האם התקופה של חופשת לידה מנתקת את הוותק לצורך הזכאות לדמי הבראה?
תשובה: בכפוף לחוק הזכאות של העובדים לעניין ימי הבראה תשלום בתום שנת עבודה, במידה ובמהלך השנה הייתה העובדת בחופשת לידה, החודשים של חופשת הלידה נחשבים לוותק לצורך תשלום ימי הבראה. כלומר במידה וסה"כ הוותק הוא שנה ובחלק מהשנה הייתה העובדת בחופשת לידה היא עדיין זכאית לתשלום הבראה.  
 

שאלה: במידה ואני מקבל תשלום עבור  דמי הבראה האם אני חייב לצאת לנופש ? 
תשובה: בעבר היה נוהג שמעסיקים גדולים היו מוצאים את עובדיהם לנופש מרוכז או לחלופין היו משתתפים בהוצאות עבור החופשה של העובד. האמור עבר שינוי והיום העובד לא צריך להראות שכספי ההבראה שימשו לצורך תשלום עבור חופשה, הוא יכול לקבל את דמי ההבראה כמרכיב בשכר בתום השנה ולא יידרש ממנו להסביר מה עשה בכסף שקיבל עבור הזכאות לדמי הבראה.
 

שאלה: האם ניתן לחלק את התשלום עבור דמי ההבראה ל 12 חלקים שווים שישולמו  במשכרות.
תשובה: מעסיק יכול לחלק את תשלום  דמי הבראה באמצעות השכר החודשי, במידה ובחר לעשות
את ההפרשה בדרך הזאת ולחלק את תשלום דמי ההבראה הוא חייב לקבל את הסכמת העובד מראש. חשוב לציין שהסכום הכללי שישולם לעובד באמצעות המשכרות לא יהיה נמוך מסך הזכאות של העובד לתשלום עבור ההבראה שנקבע  בחוק בכפוף לוותק שצבר.
 

שאלה: האם יש מועד קבוע בחוק לתשלום דמי ההבראה?
תשובה: בצו ההרחבה שפורסם בנושא זכאות העובד לדמי הבראה הוגדרו חודשי הקיץ כמועד להפרשת הכספים לעובד עבור הזכאות להבראה, במידה ובמקום העבודה קיים דפוס התנהגות שכלל העובדים מקבלים את ההבראה במועד אחר יכול המעסיק לשלם במועד שמקובל לשלם את 
דמי ההבראה בחברה.
 

שאלה: במידה ולא קבלתי תשלום עבור דמי הבראה וסיימתי לעבוד, האם אני עדיין יכול לדרש את זכאותי?
תשובה: בצו ההרחבה סעיף 7 (א) נקבע  שהזכאות של העובד לתשלום עבור דמי הבראה קיימת אפילו לאחר סיום העסקה וניתוק יחסי עובד מעביד.עובד שסיים לעבוד יכול לתבוע את זכאותו לדמי הבראה בכפוף לוותק שצבר עד שנתיים מסיום עבודתו. במידה והעובד תבע במהלך עבודתו את זכותו לתשלום דמי הבראה, קיימת לזכותו כ 7 שנים נוספות לפני שיהיה ניתן טענת התיישנות.
 
 
שאלה: לכמה ימי הבראה זכאי עובד שעבד 11 חודשים בלבד ופוטר?  חשוב לציין שפוטרתי בגלל שהמעסיק שלי רצה להרוויח את כספי ההבראה והפיצויים.
 תשובה: עובד זכאי לקבל דמי הבראה רק לאחר שהשלים שנת עבודה ראשונה במקום עבודתו. לפיכך, עובד שפוטר לפני שהשלים שנת עבודה, אינו זכאי לדמי הבראה. בית הדין הארצי קבע, שעובד אשר לא השלים שנת עבודה בשל פיטוריו לאלתר (ללא הודעה מוקדמת) יהיה זכאי לדמי הבראה. 
מדובר במקרה ספציפי ובית הדין יבחן כל מקרה בהתאם לנסיבותיו כמכלול.
 "סעיף 3 לחוק פיצויי פיטורים לפיו פיטורים סמוך לסוף שנת העבודה הראשונה, יראו אותם - אם לא הוכח היפוכו של דבר - כאילו נעשו מתוךכוונה להימנע מחובת תשלום פיצויי פיטורים, ואין פיטורים כאלה פוגעים בזכות לפיצויים." בפסיקה נקבע, כי פיטורים בתום 11 חודשי עבודה ייראו כפיטורים "סמוך" לסוף שנת העבודה הראשונה. כמו כן, נקבע, כי כל אשר על המעביד להוכיח הוא, כי מניעיו לפיטורים לא היו הרצון להימנע מתשלוםפיצויי פיטורים ע"א חי' 56/70 "